Gusül Abdesti Nasıl Bozulur?
Gusül, İslami terminolojide belirli durumlar sonrasında bedeni yıkamak anlamına gelir. Gusül abdesti, bedeni maddi ve manevi kirlerden arındırmak amacıyla alınır. Bu makalede, gusül abdestinin nasıl bozulduğunu ve hangi durumlarda yeniden alınması gerektiğini inceleyeceğiz. Gusül abdestinin bozulmasına yol açan durumlar, çeşitli İslami kaynaklarda detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Aşağıda bu durumlardan bazıları yer almaktadır.
Gusül Abdestini Bozan Maddeler
- Önden ve arkadan çıkan şeyler. (Kulağa akıtılan ilaç, ağızdan çıksa, idrar yoluna konan pamuk, ıslanıp düşse, kadınların rahme koyduğu ilaç geri gelse, abdesti bozar.)
- Ağızdan çıkan necis şeyler. (Ağız dolusu kusmak, kan tükürmek abdesti bozar.)
- Deriden kan ve irin gibi şeylerin çıkması. (Göz hastalığı sebebiyle, gözünden ağrıyla yaş akması, burnundan veya kulaktan gelen kan ve irinin dışarı çıkması abdesti bozar. Malikî mezhebinde ise bu durum abdesti bozmaz.)
- Uyumak. (Bir yere dayanıp uyusa, dayandığı şey alınca düşecek gibi olursa abdesti bozulur.)
- Bayılmak. (Sara nöbeti geçiren veya deliren kişinin abdesti bozulur.)
- Namazda kahkaha ile gülmek.
- Mübaşeret-i fahişe, yani karı koca çıplak olarak avret yerlerini sürtünmek.
Gusül Abdesti Bozan Haller
- Cünüplük: Cinsel münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun, meninin vücut dışına çıkması gusül abdestini gerektirir.
- Hayız ve Nifas (Lohusalık): Hayız ve nifas hali sona erince, gusül farz olur.
- Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da İmam Azam ile Muhammed'e göre, gusletmek gerekir. Ancak İmam Ebu Yusuf'a göre gusül gerekmez.
- Rüyada, şehvetle ayrılan bir meninin, şehvet kesildikten sonra dışarıya akıtılmasını sağlamak için tenasül organını tutmak ve sonra dışarıya akıtmakta, misafir ve soğukta bulunanlar için İmam Ebu Yusuf görüşünü seçmekte kolaylık vardır. Bu yüzden bu görüşün tercih edilmesini uygun görenler vardır. Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir.
- Cinsel ilişki halinde, sünnet yerini veya o kadar bir kısmın duhulü ile, buluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir. Meninin gelip gelmemesine bakılmaz. Bunlardan yalnız biri buluğ çağına ermiş ise sadece ona gusül gerekir, diğerine gerekmez. Ancak buluğ çağına yaklaşmış bir devrede ise yıkanmadan namaz kılmasına izin verilmez. Namaza devam için taharette tedbirli olmak lazımdır. Bu ve buna benzer hangi haller olursa olsun ihtiyat olan yol gusletmek suretiyle şüpheli hallerden sakınmaktır.
- Uykudan uyanan kimse, yatağında, çamaşırında veya bedeninde bir yaşlık görünce bakılır. Eğer rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu hatırlıyorsa, gusletmesi gerekir. Yaşlığın, meni olup olmamasında şüpheye düşmesi bir önem taşımaz. Ancak ihtilam olduğunu hatırlamadığı takdirde, yaşlığın mahiyetinin ne olduğu üzerinde durulmaz ve gusül gerekmez. Çünkü akıntının şehvetle geldiği bilinmemektedir. Bu mesele İmam Ebu Yusuf'a göredir, İmam Azam ile İmam Muhammed'e göre, gelen akıntının meni olduğunu anlıyorsa, gusül etmesi gerekmez. Fakat meni olduğunu biliyor ve şüpheye kapılıyorsa, gusletmesi gerekir. İhtiyata uygun olan da budur. Onun için fetva buna göredir.
- Yatağından uyanıp kalkan kimse, ihtilam olduğunu hatırladığı halde, tenasül organında bir yaşlık görse gusletmesi gerekir. Ayakta veya oturduğu yerde uyuyan kimse, uyanıp da bu organında bir yaşlık görse, bakılır. Eğer bu yaşlığın meni olduğuna kanaati varsa veya uyumadan önce bu organı hareketsiz bir halde idi ise gusletmesi gerekir. Fakat böyle bir kanaati yoksa ve tenasül organı da önceden uyanık durumda idi ise gusletmesi gerekmez. Bunların yaşlığının meni olduğuna hükmedilir. Çünkü organın uyanık olması, meninin çıkmasına sebep olur.
- Sarhoş veya bayılmış olan bir kimse uykusundan uyanıp da kendisinde meni bulacak olsa, gusletmesi gerekir. Meni bulacak olsa yıkanması gerekmez.
- İdrarını yaparken, tenasül organı uyanık olduğu halde meni gelse, yıkanması gerekir. Organ uyanık olmayınca, gusletmek gerekmez, çünkü uyanıklık şehvetin bulunmasına delildir.
- Bir erkek veya bir kadın rüyada ihtilam olsa da meni dışarıya çıkmamış olsa, yıkanmak gerekmez. İmam Muhammed'e göre, böyle bir kadının ihtiyat olarak yıkanması gerekir. Çünkü kadından çıkacak bir sıvının, yine ona dönmesi ihtimali vardır.
- Bir yatakta yatıp uyuyan iki kimse, uyandıkları zaman ihtilam olduklarını hatırlamayarak yatakta meni gibi bir yaşlık görseler veya kurumuş meni görüp de o yatakta kendilerinden önce, başka bir kimse yatmış olsa bu durumda meninin kime ait olduğu bilinmese, her ikisinin de ihtiyaten yıkanması gerekir.
- Şehvet olmayıp da döğülmeden, ağır bir yük kaldırmadan ve yüksek bir yerden düşmeden dolayı, meni gelmesiyle gusül gerekmez.
Sonuç olarak, gusül abdesti belirli hallerde bozulur ve yeniden alınması gerekir. Gusül abdesti, bireyin hem fiziksel hem de ruhsal temizliğini sağlar. Gusül abdestinin bozulmasına yol açan durumlar, İslam hukukuna göre belirli kurallara bağlanmıştır ve bu kurallara uygun olarak yeniden abdest alınması gerekmektedir.
|
kuaföre ağda yaptırıuorum gusul bozulurmu
Cevap yazMerhaba Deniz, ağda yaptırmak gusül abdestini bozmaz. Gusül abdesti gerektiren durumlar farklıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi almak istersen bir din görevlisine danışabilirsin. Sevgiler.
Böyle bir konuda açık bir ayet olmasada, cinsel bir haz ve boşalma olmadığı durumda gusül abdesti gerekmez.
Eşimle birlikte olduk boy abdestimi aldım sonra içimden meni aktı ve eşim bana yanlışlıkla pislen dokandı boyabdesti almam gerekiyor mu tekrardan
Cevap yazMerhaba Özlem Hanım,
Bu durumda tekrar boy abdestine gerek yoktur. Boy abdesti aldıktan sonra dışarıdan bir şey bulaşmadığı sürece bu abdest geçerlidir. İçeriden gelen akıntılar boy abdestini bozmaz. Eşinizin yanlışlıkla dokunması da boy abdestinizi geçersiz kılmaz. Gönül rahatlığıyla namazınıza devam edebilirsiniz.
Selamlar,
Merhabalar özlem hanım, eşinizle beraber olduktan ve gusül abdesti aldıktan sonra içinizden meni gelmesi temizliğinizi tam yapamadığınız ve husül abdestinizi yenilemeniz gerekir.
Konoloskopi yaptirmak gusulu bozarmi
Cevap yazMerhaba Gizem,
Kolonoskopi yaptırmak gusülü bozmaz. Gusülü bozan durumlar arasında, cinsel ilişki, ihtilam (rüyada cinsel boşalma), hayız (adet) ve nifas (lohusalık) halleri bulunmaktadır. Kolonoskopi bu durumlardan biri değildir. Ancak, işlem sonrası yapılan müdahalelere ya da kullanılan araçlara bağlı olarak abdest bozulabilir. Abdestin bozulması durumunda abdest almanız yeterli olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba Gizem Hanım, kolonoskobi işleminde makattan içeri temizleyici sıvı verilir ve bölge öncelikle temizlenir. Daha sonra yapılan işlemde kamera ile makattan izlenme yapılır. Herhangi bir şekilde gusül abdestinin bozulmasına neden olmasa bile yine de iyileşme durumunda gusülün yenilenmesi çok sağlıklı olacaktır.
ilişkiye girdikten sonra hasta oldum. Ama bu zaman içinde abdest almamıştım şimdi güsül abdesti alabilir miyim ? yoksa hastalığımın bitmesini beklemem mi gerekir ? beni bu konuda yardım ederseniz sevinirim.
Cevap yazMerhaba Özgül Güngör,
Geçmiş olsun. Hasta olmanız gusül abdesti almanıza engel değildir. Gusül abdesti almanız gerekir. Ancak su kullanmanız hastalığınızı kötüleştirecekse, teyemmüm yapabilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi almak için bir din görevlisine danışmanızda fayda var.
Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba özgül hanım, hasta olmaktan kastınız adet döneminiz ise gusül zaten alamazsınız. Adet döneminiz bitikten sonra gusül abdestinizi alabilirsiniz. Allah kabul etsin.
Slm sorunum soyle yatiyodum tv izliyodum birden bi yaslik hissettim bi baktim ama emin olamadim daha yeni gusul aldiktan bi kac saat sonra oldu gusul almam gerekiyomu supheliyim biraz cevap verin lutfen
Cevap yazMerhaba Gizli,
Böyle bir durumda şüpheye düştüysen, emin olmak için gusül alman en iyisi olur. Temizlik ve ibadetlerin kabulü açısından şüpheyi gidermek önemlidir. Gusül almak seni daha rahat hissettirecektir.
Sağlıcakla kal.
Followers
Followers
Followers