Gusül abdesti nasıl alınır, guslün sözlük anlamı bir şeyi su ile yıkamaktır. Fıkıh ilminde ise tüm vücudu temiz su ile yıkamak olarak tarif edilir. Fıkıhta gusüle büyük temizlik, gusül gerektiren durumlara ise büyük kirlilik denir. Gusül abdesti boy abdesti olarak da bilinir. Gusül abdesti bütün vücudun hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkanarak temizlenmesidir. Gusül abdesti kadın ve erkeklerde aynı şekilde alınır. Gusül abdestiyle namaz kılınır, Kur'an-ı Kerim okunabilir, kısaca normal abdest ile yapılabilecek tüm ibadetler yapılabilir. Bu ibadetler için ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Cünüplükten çıkmak için ve kadınlarda lohusalık ve adet dönemi bittikten sonra gusül abdesti alınması gerekir. Gusül gerektiren bir durumdan sonra gusül abdesti alınmamışsa namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, Kur'an-ı Kerim'e el sürmek, Kabe-i Muazzama'yı ziyaret etmek ve zaruri bir durum yoksa camiye girmek haramdır.
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Gusül abdesti almak için önce Eüzü Besmele çekilerek banyoya sol ayakla girilir. Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya denerek niyet edilir.
Niyet sonrasında önce eller ve edep yerleri sol elle yıkanıp temizlenir. Vücudun hiç bir yerinde kir ve pislik kalmayacak şekilde vücut su ile temizlenir.
Vücut temizlendikten sonra önce namaz abdesti alınır. Namaz abdestinden sonra sağ elle önce ağıza üç defa dolu dolu su verilir. Her defasında su boğazı yakacak şekilde gargara yapılarak ağız çalkalanır.
Ardından buruna yine sağ elle üç defa su verilir. Her defasında buruna verilen su ile burnun sızlaması gerekir. Sol elle burun temizlenir.
Ardından tüm vücut kuru yer kalmayacak şekilde yıkanır. Göbek boşluğu, kulak delikleri, bıyık ve sakal altının mutlaka ıslatılması gerekir. Bu noktaya çok dikkat edilmelidir.
Sonra üç defa başa, üç defa sağ omuza, üç defa sol omuza su dökülerek vücut tekrar yıkanır. Gusül abdesti bu şekilde tamamlanır.
Eğer gusül abdesti alınan yerde su birikiyorsa ayaklar banyodan çıkarken tekrar yıkanmalıdır. Abdest tamamlandıktan sonra banyodan sağ ayak ile çıkılmalıdır.
Gusül Abdesti Farzları
Allah-u Teala'nın emir kıldığı, maddi ve manevi temizlik anlamına gelen gusül abdesti farzı üçtür. Guslün farzları;
- Ağza su vermek
- Buruna su vermek
- Tüm vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak
Ağzı, burnu ve tüm vücudu bir defa yıkamak farzdır. Ancak ağzın, burnun ve tüm vücudun üç defa yıkanması sünnettir. Guslün farzlarını yerine getirebilmek için ağza bol su alıp ağız içinin iyice yıkanması gerekir. Diş aralarında yemek kalıntıları varsa ve bu kalıntılar suyun geçmesini engelliyorsa iyice temizlenmelidir.
Buruna yine suyu sert bir şekilde almak, burun içinin iyice ıslanmasını sağlamak gerekir. Burun içindeki pislikler sümkürerek temizlenmelidir. Gusül abdesti alırken vücutta hiç bir yerin kuru kalmaması, elle suyun tüm bedene ulaştırılması gerekir. Vücutta suyun bedene temasını engelleyecek oje, yağlı boya gibi maddeler varsa bu maddelerin abdestten önce temizlenmesi gerekir.
Gusül Abdesti Sünnetleri
- Gusül abdestine niyet etmek
- Besmele çekmek
- Vücutta herhangi bir yerde kir ya da pislik varsa temizlemek
- Avret yerini temizlemek
- Gusül abdestinden önce normal abdest almak
- Vücuda üç defa su dökerek, suyun vücudun her tarafına ulaşmasını sağlamak
- Suyu önce başa, sonra sağ omuza, sonra sol omuza dökerek elle ovmak
- Ayak basılan yere su birikmişse banyodan ayakları yıkayarak çıkmak gusül abdestinin başlıca sünnetleridir.