{ "title": "Yaralıyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır", "image": "https://www.gusulabdesti.gen.tr/images/yaraliyken-gusul-abdesti-nasil-alinir.jpg", "date": "19.01.2024 20:27:44", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Yaralıyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır, İslamiyet de gusül abdesti büyük bir önem taşır. Gusül abdesti farz bir ibadettir. Mesela, cinsel ilişkiden sonra, kadınların ay hali dediği adet (Hayiz), loğusalık dönmelerinden sonra gusül abdesti alınması vücudun temizlenmesi ve arınmasıdır. Sağlık açısından da çok önemlidir.

Yaralıyken gusül abdesti nasıl alınır?

Vücudun yarıdan fazlası yaralı ise ve yaraya su değmemesi gerekiyorsa, su yaraya zarar verecek gibi ise normal namaz abdestinin farz olan dört uzvundan ikisi sağlam ve yara yoksa abdest alıp yaralı olan bölgeleri mesh eder. Eğer yaranın üzerinde sargı bezi, bant veya herhangi bir bez paçası varsa onu üzerinden de mesh edilebilir. Vücudu yaralı kişi hem normal abdesti hem de gusül abdestini alamıyorsa teyemmüm abdesti de alabilir. Kendi onu da yapamıyorsa bir başkası da yardım edebilir. Başka bir anlatımla da yara bezi, bandaj veya bant tarzı sargılarda üzerine sürdüğünüz şeye cebire adı verilmektedir. Böylece alınan abdeste cebire abdest, gusül abdestine de cebire gusül denir. Cebire abdesti hakkında şu söylenmektedir; Yaranın üzeri açıksa veya yara elinizde ise doktorunuz size sağlığınız için su sürmeyin sakın diye bir öneri sunmuşsa, yaranın iyileşmesini engelleyecekse, o zaman yaranın etrafını yıkamanız yeterli olacaktır. Eğer ki yara ya su sürmekte bir sakınca yoksa, mesh eder gibi yaranın üzerine su sürüp üzerini de temiz bir sargı bezi veya bantla kapatıp tekrar üzerinden elinizi mesh eder gibi sürmeniz yeterli olacaktır. Ama şöylede bir durum var ki yara kirli ve pis ise suda yıkanılacak gibi değilse, Abdest de belirtilen gibi zorunluluktan dolayı yaranın etrafı yukarıdan aşağı yıkanması gerekir. Bunu yaparken de yaranın üzeri örtük olmalı ve ıslak elinizi yaraya yani yara üzerine kapatılan sargıya sürmelisiniz. Eğer yaranın üstünü kapatmanızda sakıncalı olacaksa sadece yaranın etrafını yıkamanızda yeterlidir. Önemli olan gusül abdest tini her ne olursa olsun almanızdır. Teyemmüm abdesti almanızda gerekmez.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı abdest veya gusülde alamadıysanız, teyemmüm abdesti alabilirsiniz. Bunun içinde temiz toprak veya temiz kum olmalıdır. Eğer bulamadıysanız toprak veya kuma benzer kireç taşı, siyah mermer taşı, kiremit taşı ile alabilirsiniz. Mücevher taşlarından teyemmüm alınmaz. Kullanılan toprak türü taşlara, elinizi sürdüğünüzde tozunun elinize geçmesi gerekiyor. Normal bir temiz taşla da teyemmüm alabilirsiniz
" } ] }