{ "title": "Gusül Abdestinin Farzları", "image": "https://www.gusulabdesti.gen.tr/images/gusul-abdestinin-farzlari.jpg", "date": "19.01.2024 10:20:43", "author": "Sürsoy", "article": [ { "article": "
Gusül abdesti, Allah-u Teâlâ'nın şart kıldığı, maddi ve manevi kirlilikten arınmaktır. Gusül tepeden tırnağa ulaşana kadar bedenin hiçbir yerinde kuru yer kalmaksızın yıkanmaktır. Namaz kılmak için alınan abdest küçük, gusül ise büyük abdesttir. Gusül abdestinin bir diğer adı ise boy abdestidir. Kılınan namazların kabulü için abdest ve gusül abdestinin eksiksiz olması gerekmektedir. Kadını ve erkeği cünüplükten çıkaran, hayz ve hifasdan çıkan kadınların manevi anlamda temizlenmesi için gusül abdesti mutlaka gereklidir.

Gusül kişi için manevi temizlenme aracıdır. Çünkü gözle görünür yerde pislik olmaksızın, cünüp olan birinin temizlenmesi ve ibadetlerini yerine getirmesi için mutlaka gusül abdesti alması gerekir. Ayrıca gusül abdestinde mutlaka şartların yerine getirilmesi önemlidir. Aksi halde gusül abdesti geçersiz olur ve kişi cünüplükten çıkamaz.

Gusül Abdestinin Farzları
Mezheplere Göre Guslün Farzları

Hanefi Mezhebi
Şafii Mezhebi
Maliki Mezhebi
Hanbeli Mezhebi
Gusülabdestinin adabı tıpkı normal abdest gibidir. Ağız ve burun 3'er defa bol su ile yıkanmalı, ancak gusül abdestine normal alınan abdestten daha fazla önem verilmelidir. Bütün beden tamamen ıslanacak şekilde yıkanmalıdır. Göbek oyuğu, kulaklar özellikle el ile ıslatılmalı ve ıslandığından emin olunmalıdır. Erkeler sakal ve bıyık altında bulunan derinin ıslandığından emin olmalıdır. Eğer sakal ve bıyık altına su ulaşmaz ise gusül abdesti alınmış sayılmaz. Aynı zamanda da saç dipleri de tam anlamı ile ıslanmalıdır.
" } ] }