{ "title": "Diş Dolgusu Gusle Manimidir", "image": "https://www.gusulabdesti.gen.tr/images/dis-dolgusu-gusle-mani-midir.gif", "date": "23.01.2024 06:19:13", "author": "Bayram ASLAN", "article": [ { "article": "Diş dolgusu gusle manimidir, sorusu şimdiye kadar pek çok ortamda tartışma konusu olmuştur ve açıkçası hala çoğumuz bu sorunun cevabı hakkında kesin ve tatmin edici bir bilgiye sahip değiliz. Bu sorunun cevabını bulmak için öncelikle iki konu hakkında en azından temel bilgileri biliyor olmamız gereklidir; \"Diş Dolgusu Nedir?\" ve \"Gusül Abdesti Nedir?\".

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu, çürük nedeniyle veya farklı dış etkenlerden dolayı zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir diyebiliriz. Diş hekimi, dolguyu yaparken, önce çürümüş diş dolgusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.

Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesi engellenmeye çalışılır. Diş dolgusu için kullanılan malzemeler; altın, porselen, kompozit reçine (Diş renginde dolgu) ve amalgam gibi farklı malzemeler olabilir.

Gusül Abdesti Nedir?

Gusül abdesti ilahi bir emirdir ve yapılması zorunlu bir farzdır.

Erkeklerde sadece cünüplük durumları, kadınlarda ise; cünüplük, lohusalık ve adet görme hallerinin sona ermesi guslü gerektirir.

Guslün farzı üçtür:
Bu bilgilere göre diş dolgusu gusle manimidir bulabiliriz.

Hanefi mezhebine göre gusülde mazmaza, yani ağzın içini yıkamak farzdır ve bu yıkama gelişi güzel bir yıkama değil, ağız içinin her tarafını ihata edecek şekilde olması gereklidir. Ancak içi oyuk dişlerde dikkat edildiği halde temizlenemeyen yemek artığı gibi şeylerin gusül abdestine zararı yoktur.

Dolayısı ile zaruret halinde diş oyuklarına dolgu yaptırmakta veya yarım protezlerle çürük dişleri kapatmakta bir mahzur yoktur.

Dolgu veya kaplama işinin, guslü gerektirecek bir halde iken; yani cünüp, hayızlı ve nifaslı iken yapılması mahzurludur. Zira dolan dişin içi veya kaplanan dişin altı kirli kalacaktır. Dolgu veya kaplama, kişinin temiz halinde yapılmış ise; yapıldıktan sonraki kirlilik hallerinde dişlerin ilk durumu dikkate alınmaz, yani daha sonraki gusüller için hiçbir teşkil etmez.

Kısaca diş dolgusu gusle manimidir? Hayır değildir. Ancak diş dolgusu yapılmazdan önce guslünüzün bozulmamış olması lazımdır. Aksi takdirde gusle mâni olur. Bu yüzden, eğer diş dolgusunun gusle mâni olmasını istemiyorsanız, öncesinde gusül abdesti alıp daha sonra diş dolgusu veya kaplama yaptırmak daha akıllıca olur.
" } ] }