{ "title": "Cünüp", "image": "https://www.gusulabdesti.gen.tr/images/cunup.jpg", "date": "21.01.2024 23:31:37", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "
Cünüp; kelime anlamı olarak Gusül, Gasl  ve iğtisal, yıknma anlamındadır. Dini deyim olarak ise Gusül; tüm bedenin yıkanması, boy abdestinin alınması demektir. Bu duruma, büyük temizlik anlamına gelen \"tahâret-i kübra\" da denmektedir. İşte bu boy abdesti almayı gerektiren durumlara ise Cünüplük denir. Ayrıca, kadınlarda da hayız ve nifaz hallerinin sona ermesi de gusülü gerektirir. Cünüblük, şehvet ile meninin atılmasıyla ya da cinsel ilişki sonrasında olur. Cünüplük, şehvetle meninin yerinden ayrılması ve şehvetle meni atılması durumlarında olur ve gusül etmek gerekir. Meninin şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra da tekrar meni atılması, İmam Azam ve İmam Muhammed'e göre guslü gerektirir. İmam Ebu Yusuf'a göre bu durumda gusül gerekmez. Bakarak ya da dokunarak şehvetle gelen meni yine aynı şekilde guslü gerektiren bir haldir. Rüyada şehvetle ayrılan meninin, şehvet kesildikten sonra akıtılması için organını tutmak ve şehvet kesildikten sonra dışarıya akıtmak durumunda, soğukta olan ya da misafir olanlar için İmam Ebu Yusuf'a uymak kolaylık sağlar.

Cinsel İlişki SonrasıCünüplük

Sünnet yerinin veya ooölçü kadar bir kısmın girmesiyle (Duhülü), erkek ya da kadın buluğ çağında ise gusül etmeleri gerekir. Bu durumda meninin gelmesine bakılmaz. Sadece biri buluğ çağına girmiş ise sadece onda cünüplük olur ve ona gusül gerekirken, diğerine gerekmez. Fakat, şüpheyi ortadan kaldırma açısından, özellikle buluğ çağına yaklaşmış ise gusletmeden namaz kılıp, ibadet etmesine izin vermemek gerekir. Sarhoşluk veya bayılma durumundan uyanan bir kişi, üzerinde meni bulursa gusletmesi gerekir. İdrar yaparken, cinsel organ uyanıksa ve bu şekilde meni gelse, yine boy abdesti alması gerekir.

Cünüplük için yukarıda belirttiğimiz gibi meninin dışarı çıkması gerekir. Şehvet ile yerinden ayrılan meni, vücudun dışına ya da dış hükmü taşıyan yere çıkmaz ise gusül gerekmez. Bakire olan bir kızın bekaretini yok etmeden yapılan bir ilişkide, meni gelmediği takdirde guslü gerekmez. Çünkü, bekaret sünnet yerine kadar girmeye engel olur. Dövülmek, ağır bir yük kaldırmak ya da yüksekten düşmek sonucunda gelen menide guslü gerektirmez.

Cünüplük halini, bir namaz vakti geçirecek kadar geciktirmemek gerekir. Çünkü bir namaz vakti geçirmek demek, namazın kazaya bırakılması demektir bu da câiz olmayıp günahtır. Bu durum konusunda İslam alimleri ikaz yollu uyarılarda bulunmuşlardır.

Hayız ve lohusalık halinin bitmesi Kadınların her ay başı gördüğü adet ve doğumdan sonra gördüğü lohusalık hallinin bitmeside yine guslü gerektirir.

Cünüp Olan Kişinin Yapamayacağı Şeyler

Namaz kılamaz, Kuran'ı Kerim'i dokunup taşıyamaz, Kabe'yi tavaf edemez ve üzerinde âyeti kerime yazılı olan herhangi bir şeye dokunamaz, caiz değildir. Bununla birlikte, yine cünüp olan kişi, namaz vaktini geçirmeden işlerini yapabilir, uyuyabilir, yemek yiyebilir. Fakat, ellerini yıkayıp, ağzını çalkalamadan yemek yemesi mekruhtur. Cünüp olan kişinin fırsat bulduğu ilk anda boy abdesti alması gerekir.
" } ] }